Tässä työssä teimme neljän teoksen sarjan, joissa yhteen abstrahoimme eli litistimme 3-uloitteisen esineen 2-uloitteiseksi esineeksi, toiseen työhön roiskemaalasimme eri paksuisilla maaleilla ja siveltimillä ja kolmanteen kokeilimme valuttaa eri paksuisia maaleja. Neljäs teos oli kokoava teos näistä kolmesta aikaisemmasta tekniikasta. Maaleina tässä menetelmässä olivat pullovärit ja paperina steiner-paperi, mutta koulussa myös litoposteripaperia voidaan käyttää.
Roiskemaalauksessa oli tärkeää, että maali oli jouksevaa ja mielellään ohutta, jotta voimalla paiskattu väri irtosi siveltimestä. Erilaisia roiskejälkiä syntyi myös erilaisilla siveltimillä.
Abstrahoinnissa oli vaikeaa pitää mielessä sitä että piirrokseen ei saisi tulla kolmiulotteisuutta ollenkaan. Väkisinkin meinasi aina ruveta syventämään piirrustusta ja laittamaan kaksiuloitteisen sijasta kolmiuloitteista kuvaa. Kuitekin vaikka kuva on kaksiuloitteinen siitä ymmärtää, että kyseessä on tuoli. Abstrahointi on yksinkertaistamista.
Valustustekniikka on haastavin näistä kolmesta tekniikasta sillä on lähes mahdotonta ennustaa mihin suuntaan juokseva maali lähtee liikkumaan ja millaista jälkeä siitä syntyy. Kuitenkin mitä juoksevampi maali on sitä mielenkiintoisempia jälkiä paperille syntyy.
Kokoavassa teoksessa käytin kaikkia edellä kuvattuja tekniikoita kuitenkin niin, että roiskemaalaus oli vallitsevana ja abstrahointi.
Tekniikka on sovellettavissa kouluun, mutta pintojen ja pöytien suojaus telee tehdä hyvin. Valutus ja roiskemaalaus ovat tekniikoita joissa syntyy helposti sotkua ja varsinkin kun on kyse lähes vedenkaltaisesta maalin koostumuksesta. Kuitnekin esimerkiksi juuri roiskemaaluas voi olla lasten mielestä varsin avartavaa ja mielekästä. Juurikin tekniikan ennalta-arvamattomuuden takia. Myös valutustekniikkaa voi mielestäni soveltaa kouluun mutta ehkäpä enemmän isommille oppilaille, sillä pienet voivat turhautua, kun eivät keksi tapaa, jolla maalin kulkua voi suunnitella. Menetelmänä tällainen monista eri menetelmistä koottu kokoava teos on erittäin käyttökelpoinen koulumaailmaan, menetelmässä on se hyvä puoli, että siinä tulee harjoiteltua tekniikat mutta myös saadaan aikaiseksi kokoava teos, vaikka aikaa koulussa on niukasti.
|
Roiskemaalaus eri paksuisilla maaleilla ja siveltimillä |
|
Abstrahoitu tuoli edestä päin |
|
Valutustekniikka ohuella maalilla |
|
Kokoava teos, jossa käytetty kaikkia edellä olleita tekniikoita |